Jaume Ripoll, director d'Atlàntida Film Fest

30/06/2017




El mallorquí Jaume Ripoll (Palma, 1977) és soci fundador i director editorial de Filmin, la primera plataforma de cine i sèries on-line d’Espanya. També és el director de l’Atlàntida Film Fest, el festival de cine on-line més gran del món, que enguany celebra la seva segona edició física a Palma.

 

Com va començar el teu interès pel món del cinema?

Gràcies al meu pare, programador, distribuïdor, crític, propietari de cinemes i vídeoclubs, expert absolut en cinema clàssic. Fou ell qui em va transmetre l’entusiasme pel cinema des de ben petit. Després vingueren els estudis de direcció a ESCAC (UB), els anys a Manga Films, la direcció editorial a Cameo i, finalment, la creació de Filmin, primer, i Atlàntida, en segon lloc.

 

Com arribau a la idea de Filmin? Quan i com neix el projecte, i amb quins objectius?

Filmin va néixer fa 10 anys. Fou un projecte desenvolupat pels que érem els tres màxims responsables de la distribuïdora de cinema independent, Cameo Media: Juan Carlos Tous (CEO), José Antonio de Luna (Director de Negoci) i un servidor, director editorial i de desenvolupament. Vàrem idear Filmin amb l’objectiu de construir un espai a on el cinema i les sèries independents fossin visibles i accessibles. Una plataforma de cinema que permetés la descoberta del millor cinema clàssic i actual, que ajudés a nous creadors a trobar el seu públic i servís a la indústria com a complement d’altres plataformes més convencionals.

 

Què diferencia Filmin d’altres plataformes VoD?

El contingut i l’editorialització del mateix. El 80% dels més de 10.000 títols que hi ha al nostre catàleg són exclusius. Només a Filmin l’espectador pot trobar un assortiment tan ampli de cinema d’autor, cinema clàssic, debuts, concerts, curtmetratges i documentals. Per les nostres col·leccions, els canals, les col·laboracions amb festivals de cinema o els nostres propis festivals, per tot això penso que Filmin és el millor complement possible a les grans plataformes internacionals.

 

El 80% dels més de 10.000 títols que hi ha al catàleg de Filmin són exclusius

 

Quin és el teu dia a dia a Filmin? Ho combines amb altres feines?

Més enllà d’alguna classe o conferència puntual, la meva feina és Filmin i Atlàntida. El dia a dia és una combinació de negociacions de drets, gestió editorial, reunions tecnològiques, decisions de negoci, gestions de màrqueting i visionats.

 

Com seleccionau el contingut?

Tenim acords signats amb més de 700 companyies d’arreu del món. Elles són les que ens ofereixen títols i nosaltres escollim segons el criteri editorial de la companyia.  

 

Quin és el vostre perfil d’usuaris? Teniu dades de Balears?

Balears representa el 3% del consum de Filmin, una xifra que esperem millori amb Atlàntida.  Els nostres usuaris són cinèfils de totes les edats.

 

Com sorgeix la idea de l’Atlàntida Film Fest?

Fa 7 anys vàrem veure la necessitat de crear un festival íntegrament on-line de cinema inèdit per dotar de prestigi la finestra d’Internet i per ajudar a tots aquells creadors que no tenien sales a on estrenar la seva obra. Fa dos anys crèiem que el Festival havia de seguir mutant, creixent, tot cercant noves connexions entre cinema i audiència. D’aquí va néixer l’Atlàntida a Palma, com un festival obert a tot tipus de públic (és gratuït), que va més enllà de projeccions de cinema, i amplia l’oferta amb tallers, concerts i conferències al voltant del tema que més ens preocupa: Europa.

 

Quina funció ha de tenir un festival de cine actualment?

En primer lloc, descobrir cinema a un públic amb voluntat de descoberta. Segon, ser motor d’una indústria, sigui quin sigui el seu estat de desenvolupament. Tercer, ser una eina per desenvolupar noves audiències. I també, a un món a on tot va tan ràpid, un festival pot ser un bon espai per analitzar tendències i reflexionar sobre els canvis que venen.

 

Un festival ha de descobrir cinema, ser motor d'una indústria, i una eina per desenvolupar noves audiències

 

Per què Atlàntida decideix traslladar-se a Mallorca? Què ha suposat el canvi?

Són diferents motius: el fet que dos dels tres fundadors de Filmin som mallorquins; el que Mallorca sigui un espai ideal per fer un festival (illa mediterrània, amb un aeroport amb molts de vols internacionals i espais perfectes per projeccions) i el que algunes institucions varen donar suport a l’aposta des de l’inici, foren els principals motius. I el canvi ha suposat més feina, més pressió i la satisfacció de que tot l’esforç té recompensa.

 

Mallorca és un lloc ideal per un festival: illa mediterrània, amb un aeroport internacional i espais perfectes per projeccions

 

Quina importància tenen les jornades professionals i els tallers d’educació amb joves, al Festival?

Esperem que la indústria balear respongui i ompli tots els dies, ja que les jornades han de servir per presentar noves formes de creació (VR) i com aquestes estan sent distribuïdes al món del cinema.

 

Quina relació té Filmin i Atlàntida amb les produccions balears? Quines produccions balears estan programades a l’edició d’enguany?

L’any passat el festival va inaugurar amb “Bittersweet days” i a més va oferir una mostra de curts balears. Aquest any afortunadament hem pogut programar més títols, i dic afortunadament ja que això vol dir que la producció a Balears creix. A Palma es podran veure “Gas the arabs”, “En acabar”, “Vida i mort d’un arquitecte” a més de “La maldita primavera”, que també té participació balear. A la part on-line del Festival, a més de tots aquests títols, programarem “REM”.

 

La producció balear creix. Enguany hem programat "Gas the arabs", "En acabar", "Vida i mort d'un arquitecte" i "La maldita primavera"

 

Quins consells donaries als cineastes balears respecte la distribució?

No crec que la distribució hagi de ser una cosa que faci el director sinó el productor. Un director s’ha d’encarregar de fer la millor obra possible perquè el productor aconsegueixi una bona distribució nacional i internacional. Als productors els diria el que suposo que ja saben: coneixement de mercat, contactes, anàlisi prèvia, autocrítica, paciència i capacitat de seducció.

 

Quins projectes nous tens en marxa?

Hem llançat FilminCAT, tenim Filmin a Portugal i si a això li sumem Filmin Espanya i Atlàntida, estic ben entretingut.

 

Finalment, què esperes d’una Film Commission?

Que ajudi a dinamitzar el sector audiovisual de la zona, facilitant contactes, convidant experts internacionals, ajudant a trobar fonts de finançament, gestionant les localitzacions i, sobretot, que tingui en ment la creació de noves audiències. La clau de tot plegat.

 

Darreres Notícies

AMFF 2023 ATLÀNTIDA MALLORCA FILM FEST 23.07 - 30.07 / Mallorca


Espanya, Hub Audiovisual d' Europa


GREEN SHOOTING / RODATGES SOSTENIBLES


INCENTIUS FISCALS RODATGES NACIONALS i COPRODUCCIONS