Avió Spantax

Detalls localització
Descripció

L'avió reactor de transport de pasatgers Convair Coronado que oferim com a plató de rodatge va pertànyer a la companyia xàrter espanyola Spantax, pionera dels vols turístics a Mallorca i que va fer fallida el 1988 després de 29 anys d’activitat.

Dit aparell, matriculat EC-BZO, va ser construït el 1962 i va quedar abandonat a la Base Aèria de Palma (pertanyent a l'Exèrcit de l'Aire) a 1988, passant a titularitat pública al no ser venut per la comissió liquidadora de l'empresa. Mesura 42 metres de longitud i pesa unes 50 tones. Només queden al món altres tres avions Coronado com aquest, un a Luzern (Suissa) y dues als Estats Units (Mojave, California)

 

Un grup d'aficionats de l'Associació Amics de Son Sant Joan portem treballant des de 2009 per aconseguir recuperar l'avió i que sigui exhibit en un Museu. El 2011 vam aconseguir que el Consell de Mallorca, a través de la Direcció General de Patrimoni el declarés Bé Catalogat, l'únic avió a Espanya que està protegit per llei.

Els treballs altruistes portats per un grup animós que no compte amb cap ajuda econòmica excepte petites contribucions particulars han aconseguit restaurar la cabina de passatge, que compta amb 149 seients bé entapissats amb els seus corresponents cinturons de seguretat, espai superior per maletes, màscares d'oxigen, etc. També té dos galleys (cuines) i tres banys. Es pot accedir còmodament al mateix ja que comptem amb la col·laboració de l'Exèrcit de l'Aire que ens proporciona escaletes per pujar a aquest.

Exteriorment està complet però está deteriorat al portar 31 anys abandonat a la intempèrie. En cas necessari es pot vinilar provisionalment per representar qualsevol companyia

L'Associació Amics de Son Sant Joan compta amb els permisos corresponents per part del Consell de Mallorca i l'Exèrcit de l'Aire per oferir l'avió com a lloc de rodatge. És en definitiva l'únic avió real (no maqueta) disponible a Espanya per poder rodar pel·lícules, sèries, documentals, anuncis publicitaris, videoclips, etc etc

 
Detalls

Illa de localització
Mallorca
Municipi
Palma
Adreça
Plaça de l'Hospital, 4 (2ª planta)
Categories